Björns Levain


Steg 1 - Surdegsbas


Minst 1 tesked av din surdegsgrund.

Häll i 1 deciliter vetemjöl, och en deciliter vatten

Rör ihop det och låt stå tills det är fart på den. Mycket bubblor eller att den är dubbel så hög ca.


steg 2 - Fördeg


Upprepa steg 1 med 1 dl vatten och vetemjöl. Lite större behållare och låt det stå tills det är nästan dubbel storlek. Hitta en varm plats. 22-25 grader.


Steg 3 - Baka


Blanda ut fördegen med 5 DL vatten och sedan 700g mjöl. Jag brukar ta 500g Vetemjöl och 150-200g Durumvetemjöl.

(Det är en hydrering på 83%. man kan ha lite mer mjöl så blir det enkalre att arbete med i sista steget. typ 750g)

Häll i en tesked honung och en 20g Salt.


Blanda ihop och lägg sedan i en bunke med lite olivolja i botten. Det ska jäsa till dubbel storlek än en gång.


Viktigt. När brödet börja jäsa lite så ska man gå dit och dubbel vika det med sig själv några gånger. Gör detta 2-3 gånger, så blir degen mycket spänstigare.


Steg 4 - Forma och kalljäsa


När degen har uppnått dubbel storlek, så lägg upp den på bänken och gör som i denna länken för att forma det och sedan ställa i kylskåpet för att jäsa sakta i 8-12 timmar.


https://www.youtube.com/watch?v=ShbbfxIhm4U



steg 5 - Grädda


Maxa värmen i ugnen, låt den bli varm o go. Ha gärna någon form med lock som du kan ha över degen. Det gör att fukt blir kvar i ytan så den kan expandera mer. 


20 minuter med lock, sedan så ta bort locket och sänk till 200 grader och låt den få fin färg.


Ät!